Na današnji dan

Njemački ratni brod Admiral Scheer – strah i trepet saveznika -1945.

Brod Admiral Scheer porinut je 1933. godine, u doba kad je Njemačkom vladao Adolf Hitler. Za vrijeme Drugog svjetskog rata potopio je više neprijateljskih trgovačkih brodova od bilo kojeg drugog njemačkog kapitalnog broda.

Njemački ratni brod Admiral Scheer potopljen je 9. travnja 1945. godine. Pripadao je klasi Deutschland, teškim krstaricama koje su zbog jakog naoružanja i oklopa bila sličnije bojnim brodovima (nekoć se bojnim brodovima klasificiralo najmoćnije površinske brodove prije uspona nosača zrakoplova). Među sestrinskim brodovima Admirala Scheera bio je i poznati brod Admiral Graf Spee koji je potopljen kod Montevidea u Urugvaju.

Brod Admiral Scheer porinut je 1933. godine, u doba kad je Njemačkom već vladao Adolf Hitler. Brod je nosio ime po admiralu Reinhardu Scheeru, vrhovnom zapovjedniku njemačke carske flote u Prvom svjetskom ratu. Brod Admiral Scheer imao je glavne topove kalibra 280 milimetara i čelični oklop debljine i do 140 mm. Snažni MAN-ovi dizel-motori od oko 52.000 konjskih snaga omogućavali su mu veliku brzinu od preko 28 čvorova.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata brod Admiral Scheer potopio je više neprijateljskih trgovačkih brodova od bilo kojeg drugog njemačkog kapitalnog broda. Prilikom jedne akcije poslan je čak u Arktički ocean, u napad na sovjetske brodove koji su putovali u sastavima konvoja sjeverno od Sibira. Jedno vrijeme bio je brod Admiral Scheer i u Indijskom oceanu.


Dok se Admiral Scheer nalazio u njemačkoj luci Kielu, britanske su zračne snage (RAF) izvršile težak bombarderski napad s više od 300 zrakoplova. Admiral Scheer pogođen je s pet tzv. Tallboy bombi (svaka je bila teška oko 5.400 kilograma). Brod se prevrnuo u luci i ispunio vodom. Zanimljivo je da je na njegovoj olupini kasnije sagrađen jedan od lučnih dokova.

Komentari