Na današnji dan

Njemački markgrof s ogromnim posjedima u Hrvatskoj – 1543.

Posjedovao je dvorac Medvedgrad iznad Zagreba s okolnim posjedom koji je sezao sve do međa slobodnog kraljevskog grada (budućeg Zagreba). 

Dana 27. prosinca 1543. godine umro je njemački markgrof Georg od Brandenburg-Ansbacha. Imao je silno velike zemljišne posjede u Hrvatskoj i Slavoniji, koji su se prostirali kroz nekoliko županija. Markgrof je bio vrlo uglednog podrijetla. Naime, pripadao je slavnoj dinastiji Hohenzollern koja se tijekom vremena tako uzdigla da je postala najmoćnija obitelj u čitavoj Njemačkoj. Još je važnije da je markgrofova majka bila poljska princeza Sofija, sestra hrvatskog-ugarskog kralja Vladislava II. Jagelovića.

Dakle, markgrof je po majci bio bliski rođak hrvatsko-ugarskog vladara i dobio je veliku moć na dvoru. U Hrvatskoj je svoje veze ojačao ženidbom s Beatricom Frankopan, kćeri poznatog hrvatskog kneza Bernardina Frankopana. Beatrica je bila udovica silno bogatog Ivaniša Korvina, nezakonitog sina slavnog hrvatsko-ugarskog kralja Matije Korvina. Ona je od oca dobila u miraz znatne posjede, a kad joj je umro prvi suprug Ivaniš Korvin, naslijedila je i sva njegova vlastelinstva. Sve je to bogatstvo zapalo markgrofa, jer je Beatrica umrla samo godinu dana nakon udaje za njega. Markgrof je tako stekao ogromne posjede u Hrvatskoj i Slavoniji (u to doba to su još bili odvojeni pojmovi).

Prema popisu koji nam je sačuvan iz 1513. godine, markgrof je u našim krajevima posjedovao čak 1052 seljačka dima (obračunska jedinica iz feudalnog vremena). Od toga je u Varaždinskoj županiji imao 653 dima (gotovo petina ukupnog feudalnog zemljišta u županiji). U Križevačkoj županiji imao je 264 dima, a u Zagrebačkoj još 135. Posjedovao je dvorac Medvedgrad iznad Zagreba s okolnim posjedom koji je sezao sve do međa slobodnog kraljevskog grada (budućeg Zagreba). U Zagorju je posjedovao Krapinu, Mali Tabor i još niz zemljišta, a najveći pojedinačni veleposjed bio mu je vjerojatno grad Varaždin s širom okolicom.


Zanimljivo je da je markgrof bio jedan od prvih pristalica Martina Luthera, te time i jedan od prvih protestantskih plemića u Europi.

Komentari