Na današnji dan

Markgrof iznajmljivao vojnike za borbu protiv SAD-a (1736.)

Dana 24. veljače 1736. rođen je Karl Alexander von Hohenzollern, posljednji vladar njemačkih država Brandenburg-Ansbach i Brandenburg-Bayreuth. Te su države obuhvaćale znatan dio današnje sjeverne Bavarske, u široj okolini grada Nürnberga.

Karl Alexander imao je titulu markgrofa, sličnu francuskoj tituli markiza, no bio je de facto nezavisan vladar, s rangom jednakim ostalim suverenim njemačkim vladarima (knezovima, prinčevima, vojvodama i drugima). Osnovao je banku zvanu Hochfürstlich-Brandenburg-Anspach-Bayreuthische Hofbanco, iz koje je kasnije nastala golema bavarska banka imena HypoVereinsbank (svojedobno jedna od najvećih banaka u Njemačkoj). Zanimljivo je da je markgrof Karl Alexander iznajmljivao vojnike čak i britanskom kralju Georgeu III., koji su se borili u Američkom ratu za nezavisnost protiv novoproglašenih Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon početka Francuske revolucije markgrof je prodao svoje dvije spomenute države Kraljevini Pruskoj, a zauzvrat je dobio veliku doživotnu novčanu naknadu. Preselio se u Englesku, gdje je do smrti živio sa svojom drugom suprugom lady Elizabeth Berkeley (rođenom Engleskinjom bogatog aristokratskog podrijetla). Budući da je njen suprug markgrof bio kneževskog (prinčevskog) ranga, njoj je dodijeljen naslov kneginje (princeze) Berkeley, što je bilo prilično neuobičajeno u Engleskoj. Ondje su načelno samo pripadnici kraljevske obitelji nosili prinčevske titule. Markgrof Karl Alexander preminuo je 1806. kod Oxforda u Engleskoj.

Komentari