Na današnji dan

Njemački kralj Württemberga koji je ušao u rodbinske odnose s obitelji Bonaparte – 1864.

Premda je Kraljevstvo Württemberg bilo jedno od najmanjih kraljevstava u Europi (u Njemačkoj je jedino kralj Saske imao manji teritorij), Vilim I. bio je utjecajan vladar.

Dana 25. lipnja 1864. godine umro je kralj Vilim (Wilhelm) I. od Württemberga. Vladao je tom njemačkom državom tijekom gotovo 48 godina, od 1816. godine pa sve do svoje smrti. Kraljevstvo Württemberg bilo je površinom razmjerno maleno, sa samo 19.508 četvornih kilometara (manje od današnje Slovenije). Ipak, Württemberg je gospodarski bio prilično snažan, a nalazio se i na strateški povoljnom području u središnjem dijelu Europe. Vilimovo Kraljevstvo Württemberg obuhvaćalo je čitav niz značajnih gradova, poput Stuttgarta (glavni grad), Ulma, Heilbronna, Tübingena (sveučilišni grad), Reutlingena i Friedrichshafena.

Po svojoj godini rođenja (1781.) bio je kralj Vilim I. od Württemberga vršnjak Napoleonove druge supruge, austrijske nadvojvotkinje Marije Lujze. Osobito je zanimljivo da se Vilimova sestra Katarina udala za Napoleonovog najmlađeg brata Jérômea Bonapartea, čime je Vilim postao šurjak (šogor) obitelji Bonaparte. Napoleon je svog brata Jérômea postavio za kralja Vestfalije, vazalne francuske države u Njemačkoj. Vilim je tijekom napoleonskog razdoblja znao navodno često boraviti na šogorovom vestfalskom dvoru u Kasselu.

Premda je Kraljevstvo Württemberg bilo jedno od najmanjih kraljevstava u Europi (u Njemačkoj je jedino kralj Saske imao manji teritorij), Vilim I. bio je razmjerno utjecajan vladar. U trenutku smrti na današnji dan 1864. godine imao je 82 godine. Pokopan je pokraj Stuttgarta u zanimljivom Württemberškom mauzoleju, koji se nalazi na brdu na kojem je nekoć bio dvorac po kojem je dinastija Württemberg dobila ime.


Komentari