Na današnji dan

Njemački knez koji je bio otac ruske carice Katarine Velike – 1747.

Knez Christian August von Anhalt-Zerbst imao je čin feldmaršala u vojsci znamenitog kralja Fridrika II. Velikog.

Dana 16. ožujka 1747. godine umro je u Njemačkoj otac ruske carice Katarine Velike. Zvao se Christian August von Anhalt-Zerbst, a pripadao je uglednoj njemačkoj dinastiji Askanija, koja je posjedovala teritorije na području Anhalta još u srednjem vijeku. Doduše, kneževine u Anhaltu koje je ta dinastija posjedovala bile su među najmanjima u cijeloj Njemačkoj, no ipak su davale suvereni status njihovim vladarima, što je značilo da su oni mogli ulaziti u brakove s pripadnicima vladarskih obitelji mnogo većih europskih država (s vladarima kraljevstava pa čak i carstava).

Državica koju je Christian August posjedovao u Njemačkoj zvala se Kneževina Anhalt-Zerbst, a nalazila se jugozapadno od Berlina, oko rijeke Labe (Elbe). Glavni grad te državice zvao se Zerbst, a u njemu je knez Christian Augustus na današnji dan i umro. Njegova kći udala se za ruskog prijestolonasljednika Petra, koji je također bio Nijemac, iz dinastije Holstein-Gottorp. On je postao ruski car pod imenom Petar III., no ubrzo je njegova supruga preuzela carsku vlast u Rusiji, kao Katarina Velika.

Knez Christian August von Anhalt-Zerbst imao je čin feldmaršala u vojsci znamenitog kralja Fridrika II. Velikog. Bio je i vitez Reda crnog orla, najvišeg viteškog reda pruskih kraljeva. Nakon što je knez Christian August umro, naslijedio ga je njegov sin Friedrich August, koji je bio brat carice Katarine Velike. 


Komentari