Na današnji dan

Rudolf Diesel – znameniti njemački izumitelj motora (1858.)

Slavni njemački izumitelj Rudolf Diesel rodio se 18. ožujka 1858. u Parizu. Naime, njegovi roditelji bili su bavarski emigranti u Francuskoj. Otac mu se zvao Theodor Diesel i bio je po zanimanju knjigoveža. Otac je došao u Francusku oko 10 godina prije Rudolfovog rođenja, a ondje je i upoznao Rudolfovu majku, te se s njom oženio. Ona je također bila Bavarka.

Rudolf Diesel rano je djetinjstvo proveo u Francuskoj, no s 12 godina života poslali su ga u Njemačku kod tetke koja je živjela u Augsburgu. Tako je Rudolf ipak naučio dobro govoriti njemački jezik. U Njemačkoj se Diesel i školovao za inženjera. Studirao je na poznatoj Tehničkoj školi u Münchenu (njem. Technische Hochschule), jednoj od najuglednijih inženjerskih institucija na svijetu. Diesel se mnogo bavio termodinamikom, što je na kraju zacijelo i dovelo do toga da diesel motor ima veliku energetsku učinkovitost.

Danas su diesel motori zastupljeni u otprilike 50% vozila u Europskoj Uniji. Dapače, u nekim zemljama poput Francuske diesel motori drže i 70% tržišta. Najveći diesel motor na svijetu zove se Wärtsilä-Sulzer RTA96-C. Ugrađuje se u velike brodove i ima snagu od 108,920 KS. Taj motor ima 14 cilindara ukupnog obujma od čak 25.480.000 kubičnih centimetara. Težak je ukupno 2300 tona, a sama radilica ima masu od 300 tona.

Komentari