Na današnji dan

Njemački grad-država Strasbourg priključen Francuskoj (1681.)

Dana 30. rujna 1681. nekadašnji slobodni carski grad Strasbourg priključen je Kraljevini Francuskoj. Radilo se o razdoblju osvajačkih ratova francuskog kralja Luja XIV., poznatog i pod nadimkom Kralj Sunce, koji je osobito ekspanzivno nastupao u smjeru rajnskog područja.

Strasbourg je stoljećima bio slobodni carski grad u sastavu Svetog Rimskog Carstva. U tom je smislu imao suverenitet praktički jednak nezavisnoj državi, jer je spomenuto Carstvo funkcioniralo kao skup suverenih teritorija. Francuski kralj Luj XIV. osvojio je Strasburg i uklopio ga u Kraljevinu Francusku, što je kasnije potvrđeno i međunarodnim ugovorima. Doduše, kralj je potvrdio tom gradu njegove stare povlastice, no Strasbourg je ipak prestao biti suverenim gradom-državom i nije više potpadao pod Sveto Rimsko Carstvo (njemački gradovi poput Nürnberga, Frankfurta i Kölna ostali su slobodnim carskim gradovima sve do ukidanja tog carstva u razdoblju Napoleonskih ratova).

Stjecanje Strasbourga bilo je važno za Francusku zbog prometnog, gospodarskog i kulturnog značenja tog grada, koji je postao važno pogranično uporište te države. Već iduće godine počela je izgradnja velikog obrambenog sustava. Tijekom idućih nekoliko desetljeća u gradu su izrađene i vojna bolnica, guvernerova palača, zgrada arsenala i ljevaonica topova. Od 1730. počele su se graditi i brojne plemićke rezidencije te promenade (nakon Francuske revolucije rezidencije su preinačene u zgrade javnih službi). Danas Strasbourg posjeduje ujedno i veliko značenje za Europu u cjelini (ondje se nalaze sjedišta Europskog parlamenta, Vijeća Europe i mnogih drugih europskih institucija).


Komentari