Na današnji dan

Njemački filozof Immanuel Kant proveo je čitav život na području današnje Ruske Federacije – 1804.

Kant navodno tijekom cijelog života nije otišao na udaljenost veću od desetak kilometara od svog rodnog grada Königsberga.

Dana 12. veljače 1804. godine umro je poznati filozof Immanuel Kant. Premda je Kant bio Nijemac, gotovo cijeli život proveo je u svom rodnom gradu Königsbergu, koji se danas nalazi u Ruskoj Federaciji i nosi ime Kaliningrad. Postoje navodi da tijekom cijelog života Kant nije otišao na udaljenost veću od desetak kilometara od svog rodnog Königsberga.

Königsberg je u Kantovo doba bio upravno središte Pruske, a još ranije (u srednjem vijeku) pripadao je Teutonskom viteškom redu. Pruskom je u Kantovo vrijeme vladala njemačka dinastija Hohenzollern, koja je svoju prijestolnicu imala u Berlinu (kasnije je ta dinastija zavladala cijelim Njemačkim Carstvom).

Nakon Drugog svjetskog rata Sovjetski Savez osvojio je Königsberg i priključio ga svom teritoriju. Ime grada promijenjeno je 1946. godine u Kalinjingrad, u čast boljševičkog revolucionara Mihaila Kalinjina. Ruska Federacija do danas je zadržala Kalinjingrad i okolicu (tzv. Kalinjingradska oblast) premda to područje nije teritorijalno povezano s ostatkom Rusije (između se nalazi Litva).


Kalinjingradska oblast danas za Rusiju predstavlja jedno od strateški najvažnijih područja. U Kalinjingradu se nalazi zapovjedništvo ruske Baltičke flote (to je jedino područje Rusije na Baltiku na kojem nema morskog leda ni u jednom dijelu godine). Ukupna je površina Kalinjingradske oblasti 15,100 četvornih kilometara (više od Crne gore, ali manje od Slovenije), a ondje živi gotovo 950,000 stanovnika.

Komentari