Na današnji dan

Njemački feldmaršal koji je bio upravitelj habsburške Kraljevine Srbije – 1737.

Karl Alexander od Württemberga postavljen je za upravitelja Kraljevine Srbije, na području kojeg su od Osmanskog Carstva osvojili Habsburgovci.

Dana 12. ožujka 1737. godine umro je feldmaršal Karl Alexander od Württemberga, njemački vladar koji je tijekom čak 13 godina djelovao i kao guverner Kraljevine Srbije. Karl Alexander rođen je 1684. godine u Stuttgartu, a pripadao je jednoj od najmoćnijih njemačkih dinastija. Naime, njegova dinastija Württemberg vladala je krajevima oko Stuttgarta još u ranom srednjem vijeku, a 1495. godine stekla je vojvodsku titulu. Württembergovci su posjedovali svoju nezavisnu državu, zvanu Vojvodstvo Württemberg, koja je bila u okvirima Svetog Rimskog Carstva regionalna sila.

Karl Alexander od Württemberga ušao je u službu cara Karla VI. Habsburškog, vladara Svetog Rimskog Carstva i oca carice Marije Terezije. Zanimljivo je da se Karl Alexander preobratio na rimokatoličku vjeru, premda je rođen kao protestant (Vojvodstvo Württemberg bilo je većinski protestantsko).

U društvu proslavljenog vojskovođe Eugena Savojskog ratovao je Karl Alexander protiv Turaka Osmanlija. Nakon što su habsburške snage izvojevale pobjede, Osmansko Carstvo ustupilo im je dio područja današnje Srbije. Na tom su teritoriju Habsburgovci osnovali Kraljevinu Srbiju, kojoj je otac Marije Terezije, spomenuti car Karlo VI. Habsburški, bio kralj. Karl Alexander od Württemberga postavljen je za upravitelja Kraljevine Srbije, a s tog je položaja navodno autokratski vladao.

Kraljevina Srbija pod vlasti Karla Alexandera obuhvaćala je Beograd, Smederevo, Valjevo, Požarevac, Kragujevac, Šabac i još mnoga druga srpska naselja. Glavno upravno središte bilo joj je u Beogradu. Godine 1733. naslijedio je Karl Alexander prijestolje države Württemberg od svog rođaka preminulog bez sinova koji bi ga naslijedili. Karl Alexander, kao novopečeni vladajući vojvoda od Württemberga, preselio se tada iz Srbije u Njemačku radi vladanja svojom državom, a napustio je položaj upravitelja Srbije.


U svojoj prijestolnici Stuttgartu postao je Karl Alexander od Württemberga zatim vrlo poznat po jednoj aferi. Naime, zapošljavao je kao financijskog savjetnika Josepha Süßa Oppenheimera, koji je bio židovskog podrijetla i navukao je veliku mržnju. Nakon smrti Karla Alexandera zadesila je Josepha Süßa Oppenheimera teška sudbina. Naime, javno je smaknut nakon dramatičnog sudskog postupka. O Josephu Süßu Oppenheimeru snimljen je u nacističkoj Njemačkoj antisemitski propagandni film imena Židov Süß (njem. Jud Süß).

Komentari