Na današnji dan

Njemački carski feldmaršal koji je porazio Srbiju – 1945.

Nakon Prvog svjetskog rata, Mackensen je imao status njemačkog heroja. Nosio je specifičnu crnu konjaničku uniformu jedne husarske pukovnije, s zastrašujućom mrtvačkom glavom na kapi. 

Dana 8. studenog 1945. godine umro je znameniti njemački vojskovođa August von Mackensen, jedan od najuspješnijih vojnih stratega u Prvom svjetskom ratu. Dospio je do čina feldmaršala, a odlikovan je najvišim vojnim odličjima koje je Njemačko Carstvo moglo dodijeliti – velikim križem Željeznog križa, Redom crnog orla i slavnim pruskim odlikovanjem Pour le Mérite (tzv. Plavi Max).

Feldmaršal Mackensen osobito je slavan po uspjesima na srpskom bojištu tijekom Prvog svjetskog rata. Naime, situacija je ondje bila sljedeća: Austro-Ugarska je u ljeto 1914. prva napala Srbiju, povodom poznatog atentata na nadvojvodu Franju Ferdinanda u Sarajevu. Međutim, austrougarska vojska nije bila u osobito dobrom stanju. Većina naroda u Austro-Ugarskoj bila je nezadovoljna tom državom, a vojska je bila niskog morala. Unatoč ogromnoj austrougarskoj nadmoći u ljudstvu (imala je 12 puta više stanovnika od Kraljevine Srbije), ofenziva na Srbiju nije uspjela. Srpska se vojska pokazala otpornom i ubrala je niz pobjeda (Cer, Kolubara). Na kraju je austrougarska vojska morala čak pobjeći natrag preko Save i potpuno napustiti teritorij Srbije.

Nijemci su shvatili da moraju pomoći Austro-Ugarskoj, inače ne će biti ništa od osvajanja Srbije. Na bojište je došao njemački feldmaršal August von Mackensen. Pod njegovo su zapovjedništvo stavljene udružene njemačke, austrougarske i bugarske snage. Mackensen je lansirao snažnu ofenzivu na Srbiju. Već za dva dana osvojio je Beograd i nastavio s prodorom prema jugu. Srpska se vojska morala povući skroz u Albaniju i na otok Krf. Za svega nekoliko tjedana vojska pod Mackensenovim zapovjedništvom pregazila je cijelu Srbiju.


Nakon rata, Mackensen je imao iznimno ugledan status heroja. Nosio je specifičnu crnu konjaničku uniformu jedne husarske pukovnije, s zastrašujućom mrtvačkom glavom na kapi. Hitler je koristio 80-godišnjeg Mackensena za pokazivanje, premda sam Mackensen nije bio nacist, nego nacionalist. Na kraju je Mackensen čak nadživio Hitlera i umro u visokoj dobi od 95 godina.

 

Komentari