Na današnji dan

Njemački car osvojio Palermo na Siciliji – 1194.

Henrik VI. Hohenstaufen bio je sin cara Fridrika I. Barbarosse. 

Car Svetog Rimskog Carstva Henrik VI. osvojio je grad Palermo na Siciliji, u kojem se uskoro zatim okrunio za kralja Sicilije, 20. studenog 1194. godine. Henrik VI. pripadao je znamenitoj dinastiji Hohenstaufen, a bio je sin cara Fridrika I. Barbarosse. Upravo je u vrijeme cara Henrika VI. dosezalo Sveto Rimsko Carstvo svoj vrhunac teritorijalne ekspanzije i moći.

Car Henrik VI. nakon spomenutog osvajanja Sicilije uvelike je povećao svoje bogatstvo, jer je ta sredozemna država predstavljala jedan od kulturno i gospodarski najrazvijenih dijelova tadašnje Europe. Vlast Henrika VI. prostirala se nakon tog osvajanja od Baltičkog mora na sjeveru pa sve do najjužnijeg rta otoka Sicilije. Inače, car Henrik VI. bio je suvremenik engleskog kralja Rikarda Lavljeg Srca, kojeg je zarobio. Naime, Rikard Lavljeg Srca proveo je znatno vrijeme zatočen u njemačkom dvorcu Trifelsu, dok je car Henrik VI. zahtijevao veliku otkupninu za njegovo oslobađanje. Novac dobiven tom otkupninom omogućio je Henriku VI. financiranje spomenutog osvajanja Sicilije.

Prethodno je Sicilija bila pod vlašću normanske dinastije Hauteville, koja je bila vikinškog podrijetla. Posljednji normanski kralj Sicilije bio je Vilim III., sin križarskog vođe Tankreda. Nakon što je Henrik VI. osvojio Palermo, Vilim III. pobjegao je u Caltabellottu na jugozapadnom dijelu otoka (u to je doba imao samo oko osam godina). Naposljetku je predao krunu Henriku VI., koji se u njegovom prisustvu okrunio za kralja Sicilije.


piše: Dražen Krajcar

Komentari