Na današnji dan

Njemački car na sprovodu Bake Europe (1901.)

Dana 2. veljače 1901. održan je sprovod britanske kraljice Viktorije. Kraljica Viktorija ujedno je bila i carica Indije, a mnogi su njeni potomci bili europski vladari, što joj je priskrbilo nadimak Baka Europe. Tako su početkom Prvog svjetskog rata njeni potomci sjedili na prijestoljima Belgije, Danske, Luksemburga, Norveške, Španjolske, Švedske i Ujedinjene Kraljevine.

Kraljica Viktorija je pred smrt izdala upute po kojima je vođen njen sprovod. Tijekom zadnjih gotovo 40 godina života nosila je crninu kao udovica, no za svoj sprovod naredila je da joj se tijelo obuče u bijelu haljinu, a na glavu da joj se stavi vjenčani veo. Na samrtnu joj je postelju bio pušten psić Turri, njen ljubimac.

Na sprovod je uz brojne svjetske državnike i druge uglednike stigao i njemački car Vilim II. (poznat u Njemačkoj kao Kaiser Wilhelm II). On je bio sin Viktorijine kćeri koja se udala za njemačkog cara Fridrika III. iz dinastije Hohenzollern. Car Vilim II. pomogao je staviti Viktorijino tijelo u lijes, zajedno sa svojim rođakom Eduardom VII. koji je nakon Viktorijine smrti postao novim britanskim kraljem. To znači da je u Prvom svjetskom ratu Vilim II. zapravo ratovao protiv svojeg rođaka, Eduardovog nasljednika Juraja V.

Kraljičin sprovod održan je u kapeli sv. Jurja u dvorcu Windsor, a zatim je njeno tijelo sahranjeno u mauzolej u Frogmoreu. Riječ je o lokaciji okruženoj zelenilom, samo nekoliko stotina metara od dvorca Windsor. Ondje Viktorijino tijelo i danas leži, uz tijelo njenog voljenog supruga Alberta.


Komentari