Na današnji dan

Njemački barun von Steuben došao u SAD uvježbavati američke vojnike (1778.)

Dana 23. veljače 1778. godine njemački barun von Steuben došao je u vojnu bazu Sjedinjenih Američkih Država kod Valleya Forgea trenirati američke vojnike. U tijeku je bio Američki rat za nezavisnost, a mlada vojska SAD-a još nije imala dovoljnu razinu organizacije i uvježbanosti za suočavanje s profesionalnim britanskim snagama. Barun Friedrich Wilhelm von Steuben već je od rane mladosti služio u pruskoj vojsci, jednoj od najuvježbanijih na svijetu.

U SAD je doputovao u prosincu 1777., a sljedeće se godine, pridružio američkoj vojsci, koju je predvodio slavni George Washington. Zanimljivo je da je Washington, kome su baruna von Steubena toplo preporučili iz Europe, postavio tog Nijemca na položaj glavnog inspektora američke vojske, što je ubrzo potvrdio i Kongres SAD-a te mu je dodijeljen i generalski čin.

Prema dostupnim informacijama, barun von Steuben doista se vrlo aktivno angažirao oko povećanja profesionalnosti američke vojske. Kontrolirao je i unaprijedio stanje oružja, opreme, šatora, vojne prehrane i higijene. Formirao je i gardijsku jedinicu koja je trebala biti uzor ostalim trupama. Von Steuben nije znao engleski jezik, pa se kod naređivanja i davanja uputa Amerikancima koristio francuskim, u to vrijeme standardnim europskim jezikom profesionalne vojske. Barunov je tajnik, rođeni Francuz Pierre-Étienne du Ponceau, zatim prevodio te naredbe i upute na engleski jezik, razumljiv Amerikancima.

SAD je pobijedio u Ratu za nezavisnost, a von Steuben je u Americi ostao nakon završetka rata. Preminuo je u Utici u američkoj saveznoj državi New York 1794. godine.


Komentari