Na današnji dan

Njemački barokni glazbenik iz Bachovog doba koji se preselio u Sjevernu Ameriku – 1690.

Karl Theodor Pachelbel rođen je u Stuttgartu, a bio je nešto mlađi od Johanna Sebastiana Bacha i Georga Friedricha Händela (obojica su rođena oko pet godina prije njega). Preselio se u Sjevernu Ameriku vjerojatno u prvoj polovini 1730-ih godina.

Dana 24. studenog 1690. godine rođen je Karl Theodor Pachelbel, sin znamenitog njemačkog barokonog glazbenika Johanna Pachelbela. Kao i otac, Karl Theodor Pachelbel bio je glazbenik, a osobito je zanimljiv po tome što se odselio u Sjevernu Ameriku. Naime, upravo je on bio jedan od prvih europskih skladatelja koji su se naselili na prostoru današnjeg SAD-a (nekadašnje područje britanskih kolonija u Sjevernoj Americi).

Otac Karla Theodora, Johann Pachelbel, danas je jedan od najomiljenijih baroknih skladatelja. Osobito je poznat po svojoj skladbi zvanoj Kanon u D-duru, koja se diljem svijeta izvodi, između ostaloga, na vjenčanjima. Karl Theodor rođen je u Stuttgartu, a bio je nešto mlađi od Johanna Sebastiana Bacha i Georga Friedricha Händela (obojica su rođena oko pet godina prije njega).

Karl Theodor Pachelbel preselio se u Sjevernu Ameriku vjerojatno u prvoj polovini 1730-ih godina. Živio je neko vrijeme u Bostonu, važnom gradu u koloniji Massachusetts, no kasnije se preselio u grad Charleston u Južnoj Karolini. Zanimljivo je da se Pachelbel na sjevernoameričkom kontinentu uspješno bavio glazbom (održavao je čak i koncerte u New Yorku), što znači da su tamošnje britanske kolonije posjedovale određenu razinu kulturnog života. Pachelbel je u Charlestonu i umro 1750. godine, u 60. godini života. Inače, po gradu Charlestonu nazvan je poznati ples Charleston, a zanimljivo je da je taj grad u kolonijalno doba bio među pet najvećih gradova na sjevernoameričkom kontinentu.


Komentari