Na današnji dan

Njemački arheolog koji je iskopao Pergamski oltar (1839.)

Carl Humann, njemački arheolog, arhitekt i inženjer rođen je 4. siječnja 1839. godine. Rodio se pokraj Essena, a u mladosti se školovao za željezničkog inženjera. Sudjelovao je u izgradnji željezničkih pruga u rodnoj Njemačkoj, a zatim i na području Osmanskog Carstva. Ondje se počeo baviti i arheologijom, naročito iskapanjima na području grčkih otoka i Male Azije.

Kako je u Osmanskom Carstvu radio na kartografiranju terena za izgradnju željeznica i cesta, proputovao je mnoga područja, uključujući Bliski Istok. Godine 1878. dobio je službenu potporu njemačkih znanstvenih i financijskih institucija za početak iskapanja na području antičkog Pergama. Riječ je bila o arheološkom nalazištu kod osmanskog grada Bergame u Maloj Aziji, otprilike 260 kilometara jugozapadno od Carigrada i dvadesetak kilometara od obale Sredozemnog mora.

Humann je ondje iskopao znameniti Pergamski oltar, koji je po prethodnom dogovoru pripao berlinskom muzeju. Monumentalni Pergamski oltarje žrtvenik bogu Zeusu podignut u slavuzajedničke pobjede Pergama, Rimljana i Roda nad sirijskim vladarom Antiohom III. oko 180 godine pr. Kr.

Danas se u Berlinu taj oltar može vidjeti u rekonstruiranom obliku u Pergamskom muzeju (njem. Pergamonmuseum) u središtu Berlina. 

Carl Humann preminuo je u Osmanskom Carstvu 1896. godine, u 58. godini. Isprva je bio pokopan kod grada İzmira (Smirne), no kasnije su njegovi posmrtni ostaci položeni nedaleko od izvorne lokacije Pergamskog oltara kod spomenutog grada Bergame u Turskoj.


piše: Dražen Krajcar

Komentari