Na današnji dan

Njemačke carske podmornice isplovile u napad na britanske brodove – 1914.

Njemačke carske podmornice isplovile su iz vojne baze na otočju Helgoland, koje se nalazi u Sjevernom moru, 46 kilometara od njemačke obale 

Dana 6. kolovoza 1914. godine isplovile su njemačke carske podmornice u napad na britanske brodove u Prvom svjetskom ratu. Dogodilo se to samo dva dana nakon britanske objave rata Njemačkom Carstvu. Isplovilo je deset njemačkih podmornica, s oznakama U-5, U-7, U-8, U-9, U-13, U-14, U-15, U-16, U-17 i U-18. Radilo se o podmornicama istisnine otprilike između 500 i 1.000 tona.

Njemačke carske podmornice isplovile su iz vojne baze na otočju Helgoland, koje se nalazi u Sjevernom moru, 46 kilometara od njemačke obale. To je maleno otočje imalo izvanredno strateško značenje i bilo je tijekom dugog vremena predmetom teritorijalnog spora između Njemačke i Velike Britanije.

Zanimljivo je da su podmornice koje su isplovile predstavljale zapravo prvu ratnu vojnu podmorničku patrolu uopće. Cilj im je bio napad na britanske ratne brodove, a kasnije su Nijemci za ciljeve uzimali čak i američke neutralne civilne brodove (osobito je zloglasno bilo potapanje velikog putničkog broda Lusitanije 1915. godine, s čak 1.198 poginulih).


Komentari