Na današnji dan

Njemačka savezna pokrajina vodeća po proizvodnji vina – 1946.

Površina savezne pokrajine Rheinland-Pfalz (Porajnje-Falačka) nešto je manja od 20.000 četvornih kilometara, što znači da je, primjerice, čak tri i pol puta manja od Bavarske. 

Dana 30. kolovoza 1946. godine osnovana je njemačka savezna pokrajina Rheinland-Pfalz (Porajnje-Falačka). Odlikuje se važnim prometnim položajem u središtu Europe, na rijekama Rajni i Moselu (franc. Moselle), na području koje povezuje Francusku sa središnjim dijelom Njemačke. U pokrajini Rheinland-Pfalz nalaze se važni njemački gradovi Mainz, Trier, Koblenz, Ludwigshafen i Kaiserslautern. Područje današnjeg Rheinland-Pfalza nalazilo se tijekom dugog vremenskog razdoblja u sastavu Rimskog Carstva, a upravo se ondje nalazi i većina najstarijih njemačkih gradova (npr. Worms, Speyer, Mainz, Trier, Koblenz i Andernach). Zanimljivo je da je Rheinland-Pfalz vodeća njemačka pokrajina po proizvodnji vina (u njoj se nalazi 6 od 13 njemačkih regija za proizvodnju kvalitetnog vina).

Površina joj je nešto manja od 20.000 četvornih kilometara (19.846), što znači da je, primjerice, čak tri i pol puta manja od Bavarske. Naseljava je oko četiri milijuna stanovnika, po čemu spada u srednje njemačke pokrajine. Glavni je grad pokrajine Rheinland-Pfalz Mainz, smješten na rijeci Rajni. Po stopi izvoza proizvedenih dobara Rheinland-Pfalz vodeća je pokrajina u Njemačkoj. Povijesno je velik dio površine današnjeg Rheinland-Pfalza pripadao falačkim kneževima izbornicima, koji su potjecali iz dinastije Wittelsbach, no prihvatili su u 16. stoljeću protestantsku vjeroispovijest (bavarska je grana obitelji Wittelsbach, naprotiv, ostala katolička). U pokrajini Rheinland-Pfalz nalazi se niz povijesno važnih njemačkih dvoraca (npr. dvorac Eltz, dvorac Pfalzgrafenstein i dvoracMarksburg).

Komentari