Na današnji dan

Njemačka princeza postala suprugom engleskog kralja Henrika VIII. – 1515.

--

Henrik VIII. bio je razočaran vidjevši Anu uživo. 

Dana 22. rujna 1515. godine u njemačkom gradu Düsseldorfu rođena je Ana od Klevea, kasnija četvrta supruga engleskog kralja Henrika VIII. iz dinastije Tudor. Otac joj je bio moćni vladar Ivan III. Miroljubivi iz dinastije La Marck, koji je imao titule vojvode od Klevea, Jülicha i Berga te grofa od Marka i Ravensburga. Vojvoda Ivan III. vladao je velikim teritorijem smještenim uz donji tok Rajne, na današnjem dodirnom području Njemačke i Nizozemske. 

Ana i kralj Henrik VIII. vjenčali su se 6. siječnja 1540. godine, nešto više od dvije godine nakon što je kralju preminula njegova prethodna supruga Jane Seymour (koja je umrla ubrzo nakon poroda). U trenutku vjenčanja Ana od Klevea imala je 24 godine, a kralj Henrik VIII. bio je dvostruko stariji s 48 godina. Henrik se za Anu odlučio oženiti vidjevši njezin portret (koji je bio uljepšan) nadajući da bi mu mogla roditi i drugog muškog nasljednika (kraljević Eduard, jedini preživjeli Henrikov sin, bio je boležljivo dijete). Cijelu stvar oko traženja prikladne, četvrte, supruge za kralja organizirao je kancelar Thomas Cromwell. Ipak, vidjevši Anu uživo Henrik se strašno razočarao te nakon samo šest mjeseci zatražio raskid braka. Službeno objašnjenje rastave bila je nekonzumacija braka. Vjerni kraljev savjetnik Cromwell ovu epizodu platio je glavom, dvadesetak dana nakon rastave smaknut je u londonskom Toweru. Istoga dana Henrik VIII. oženio se po peti put i to za Catherine Howard.

S Anom je kralj ostao u dobrim odnosima dodijelivši joj naslov engleske princeze i jedan od kraljevskih dvoraca. Ana od Klevea preminula je 1557. godine nadživjevši Henrika i sve njegove supruge.


piše: Dražen Krajcar

Komentari