Na današnji dan

Njemačka princeza – majka britanske kraljice Viktorije – 1861.

Drugi suprug princeze Viktorije bio je britanski princ Edward koji je umro ubrzo nakon rođenja kćeri – buduće kraljice Viktorije.

Dana 16. ožujka 1861. godine umrla je princeza Viktorija von Sachsen-Coburg-Saalfeld, majka istoimene britanske kraljice Viktorije. Princeza Viktorija bila je praktički u potpunosti Njemica, jer joj je svih 16 praprapraroditelja pripadalo njemačkim dinastijama. Princezin otac bio je vojvoda od Sachsen-Coburg-Saalfelda, vladar malene njemačke države koja je obuhvaćala teritorije na sjeveru današnje Bavarske i na jugu Tiringije.

Princeza Viktorija rođena je 1786. godine u gradu Coburgu na sjeveru današnjeg bavarskog područja. Zanimljivo je da je britanska kraljica Viktorija bila princezina kći iz drugog braka. Naime, princeza Viktorija udala se prvo za kneza Emicha Carla od Leiningena i imala je s njime dvoje djece. Tek nakon njegove smrti udala se za oca kraljice Viktorije – britanskog princa Edwarda – koji je imao i titulu vojvode od Kenta i Strathearna. Spomenuta djeca iz prvog braka bila su britanskoj kraljici Viktoriji, dakako, polubrat i polusestra (bili su to knez Carl Friedrich Wilhelm Emich od Leiningena i princeza Feodora od Leiningena).

Zanimljivo je da princeza Viktorija nije znala govoriti engleski jezik u doba kad je rodila buduću kraljicu Viktoriju (1819. godine). Tragična je bila okolnost da je vojvoda od Kenta i Strathearna umro od upale pluća samo oko osam mjeseci nakon rođenja svoje kćeri – buduće kraljice Viktorije. Princeza Viktorija postala je time dvostrukom udovicom u dobi od samo 33 godine. Poživjela je još čak 41 godinu, a boravila je u Velikoj Britaniji kao majka vladajuće kraljice Viktorije. Pokopana je pokraj dvorca Windsor u Engleskoj.


Komentari