Na današnji dan

Njemačka obitelj von Schönborn, koja je dala čak 8 katoličkih biskupa – 1673.

Prvi pripadnik znamenite obitelji Schönborn koji je dobio izrazito visok Crkveni položaj bio je Johann Philipp von Schönborn.

Dana 12. veljače 1673. godine umro je knez izbornik i nadbiskup Johann Philipp von Schönborn, jedan od najviših Crkvenih velikodostojnika u Njemačkoj u 17. stoljeću. Osim položaja nadbiskupa Mainza, koji je sa sobom nosio čak i naslov primasa Njemačke (primas Germaniae), dobio je još dva važna biskupska položaja u Njemačkoj – položaj kneza-biskupa Wormsa i kneza-biskupa Würzburga. Sva ta tri Crkvena teritorija (Mainz, Worms i Würzburg) bila su organizirana kao svojevrsne autonomne države unutar Svetog Rimskog Carstva, a na njihovom je području živio velik broj stanovnika. Osobito je teitorijem bila velika kneževina-biskupija Würzburg.

Položaj nadbiskupa Mainza sa sobom je nosio i titulu nadkancelara Svetog Rimskog Carstva za Njemačku, kao i važan položaj kneza izbornika (osobe koja ima pravo birati cara). Johann Philipp von Schönborn bio je po veličini teritorija kojim je vladao svakako jedan od najmoćnijih ljudi u Njemačkoj u svoje vrijeme. Nazivali su ga navodno čak i Njemačkim Salomonom. Bio je prvi pripadnik znamenite obitelji Schönborn koji je dobio izrazito visok Crkveni položaj. Kasnije je još čak sedam pripadnika te obitelji doseglo biskupski položaj, od čega su trojica postala čak i kardinalima. Ponekad se doba u kojem su Schönborni držali visoke položaje knezova-biskupa u Njemačkoj smatra i svojevrsnim zlatnim dobom njemačkog baroka (tzv. Schönbornzeit). Inače, zanimljivo je da obitelji Schönborn pripada i današnji nadbiskup Beča – kardinalChristoph Schönborn.

Komentari