Na današnji dan

Njegova uzoritost kardinal de Fleury – francuski premijer u doba Luja XV. – 1743.

Kardinalom je imenovan 1726. godine, što mu je automatski dalo još veći ugled. Ostao je na čelu Francuske sve do svoje smrti u visokoj 90. godini života.

Na današnji dan 1743. godine umro je francuski biskup kardinal André-Hercule de Fleury. Bio je svojedobno najmoćniji čovjek u Francuskoj, kao premijer (prvi ministar) francuskog kralja Luja XV. Radilo se o prilično dugoj tradiciji pri kojoj su kardinali funkcionirali u Francuskoj kao prvi ministri. Naime, u doba Luja XIII. kardinal Richelieu bio je najmoćniji čovjek u Francuskoj. Zatim je tu funkciju preuzeo kardinal Mazarin, nastavljajući je u doba mladosti kralja Luja XIV., zvanog i Kralj sunce. Konačno, kardinal Fleury bio je prvi ministar u doba spomenutog Luja XV. (praunuka Luja XIV.)

André-Hercule de Fleury rodio se 1653. godine u Lodèveu u južnoj Francuskoj, oko 45 kilometara od Montpelliera. Svećenikom je postao 1679. godine, u dobi od oko 26 godina. Zanimljivo je da je Fleury bio biskup Fréjusa u južnoj Francuskoj tijekom čak 16 godina, sve do svojih 60-ih godina života. Pri tome je važno naglasiti da nije bio titularni biskup, nego stvarni vršitelj funkcije na terenu. Grad Fréjus, gdje je bio biskupom, nalazi se pokraj Toulona, važne francuske luke na Sredozemnom moru. Nakon spomenutih 16 godina biskupovanja u južnoj Francuskoj dobio je Fleury utjecajan položaj na francuskom dvoru. Radilo se o 1715. godini, pri kraju razdoblja vladanja Luja XIV., kojeg je naslijedio njegov praunuk Luj XV. u vrlo mladoj dobi. Biskup Fleury dobio je na dvoru položaj tutora za mladog Luja XV., a zadržao je blizak odnos s njim tijekom cijelog ostatka svog života. Izgleda da je Fleury imao iskreno srdačan i blizak odnos s kraljem i da osobno nije bio pretjerano ambiciozan. Kad je mladi kralj postao punoljetnim, postao je Fleury njegovim svojevrsnim prvim ministrom (premijerom), izgleda na kraljevo inzistiranje. Kardinalom je Fleury imenovan 1726. godine, što mu je automatski dalo još veći ugled. Ostao je na čelu Francuske sve do svoje smrti u visokoj 90. godini života. Umro je upravo na današnji dan 1743. godine u mjestu Issy-les-Moulineaux pokraj Pariza.


Komentari