Na današnji dan

Nizozemskom vladaru ponuđeno englesko prijestolje (1688.)

William III landing at Brixham, Torbay, 5 November 1688. Jan Wyck. BHC3095

Dana 10. srpnja 1688. poslan je poziv knezu Vilimu III. Oranskom da dođe u Englesku i preuzme kraljevsku vlast u toj državi. Radilo se o uvodu u tzv. Slavnu revoluciju (engl. Glorious Revolution) u kojoj je doista proveden plan iz spomenutog poziva, a Vilim Oranski postao je kraljem protjeravši dotadašnjeg katoličkog kralja Jakova (Jamesa) II. iz dinastije Stuart.

Knez Vilim Oranski bio je već otprije nizozemski namjesnik (niz. Stadhouder), što je u tadašnjoj Nizozemskoj u praksi označavalo svojevrsnog nasljednog vladara (neokrunjenog, doduše). Po svojoj je majci, koja je bila britanska princeza, Vilim bio unuk nekadašnjeg britanskog kralja Karla (Charlesa) I., pa je na toj činjenici mogao temeljiti pravo na prijestolje. Ipak, tadašnji vladajući britanski kralj, spomenuti Jakov II., bio je legitiman vladar s većim pravom na nasljeđivanje (po muškoj, a ne po ženskoj liniji).

Protivnici katolicizma željeli su Jakovu II. osporiti pravo na krunu i pozvati Vilima Oranskog kao protestantskog kandidata da umjesto njega preuzme prijestolje. Spomenuti poziv poslala su sedmorica britanskih moćnika: lord Danby, lord Shrewsbury, lord Devonshire, lord Lumley, londonski biskup Henry Compton, admiral Edward Russell i političar Henry Sydney. Kako bi potkopali Jakovovo pravo na prijestolje, u pozivu su tvrdili da on zapravo nije pravi kralj, već da je zamijenjen nedugo nakon rođenja.

Kasnije su obilno nagrađeni za svoje postupke, s time da su trojica dobila čak i najvišu britansku aristokratsku titulu, onu vojvode (engl. duke). Tako je lord Danby postao prvim vojvodom od Leedsa (Duke of Leeds), lord Shrewsbury prvim vojvodom od Shrewsburyja, a lord Devonshire prvim vojvodom od Devonshirea. Lord Lumley uzdignut je na titulu grofa (earla) od Scarbrougha, Edward Russell na titulu grofa od Orforda, a Henry Sydney na titulu grofa od Romneyja. U kolokvijalnom su govoru njih sedmorica dobila nadimak Besmrtna sedmorica (engl. Immortal Seven).


Piše: Boris Blažina

Komentari