Na današnji dan

Nizozemska anektirala dio Njemačke (1949.)

Dana 23. travnja 1949. Nizozemska je anektirala pojedine njemačke teritorije uz nizozemsko-njemačku granicu. Radilo se o pomicanju granica nakon Drugog svjetskog rata, pri čemu je Njemačka bila u lošijem položaju kao gubitnička zemlja. Nizozemska je anektirala teritorij ukupne površine od oko 6900 hektara, tj. 69 četvornih kilometara. Radilo se o cijelom nizu malih pograničnih površina, a ne o jednoj cjelovitoj površini zemljišta.

Zanimljivo je da su nakon Drugog svjetskog rata postojali planovi o nizozemskom anektiranju mnogo većeg dijela Njemačke, čime bi se površina Nizozemske povećala za čak 30 do 50 posto. Radilo se o nadoknadi za kojom se tragalo u uvjetima dogovora o nepostojanju novčanih reparacija. Nizozemska bi po megalomanskom planu dobila čak i gradove Köln, Aachen, Münster i Osnabrück. Ipak, Saveznici su odbacili takvu mogućnost.

Od spomenutih 6900 hektara, tj. 69 četvornih kilometara, koje je Nizozemska dobila 1949. godine, veći je dio vraćen Zapadnoj Njemačkoj 1963. godine, nakon njemačkog plaćanja 280 milijuna maraka Nizozemskoj.

Komentari