Na današnji dan

Nizozemci predali budući New York Britancima (1664.)

Nakon otkrića Manhattana 1609. godine, Nizozemci su ubrzo izgradili trgovačku postaju na rubu otoka, otprilike na mjestu gdje se kasnije nalazio Svjetski trgovački centar (WTC). Ubrzo je nastalo naselje pod imenom Novi Amsterdam (niz. Nieuw-Amsterdam). Jedna od doseljenih nizozemskih obitelji bili su i Roosevelti (ta će obitelj mnogo kasnije dati dva američka predsjednika), koji su imali posjed na mjestu današnjeg Empire State Buildinga. Cilj kolonije bilo je i pružiti zaštitu trgovcima krznom na rijeci Hudson.

Nizozemci su sagradili gradić čiji se ostatci mogu i danas prepoznati u nekim elementima, npr. ulica uz gradski zid nazvana je kasnije Wall Street, a široki glavni put prema gradskim vratima Broadway. Nizozemskog porijekla su i nazivi Brooklyn (niz. Breukelen) i Harlem (niz. Haarlem).

Godine 1664. došla su pred Novi Amsterdam četiri britanska broda i zatražila da im se grad preda. Glavni upravitelj Nove Nizozemske Petrus Stuyvesant predao je grad 8. rujna uz uvjet da građanima ostanu građanske i vjerske slobode. Britanci su grad preimenovali u New York u čast kraljevog brata – vojvode od Yorka. Nedugo nakon toga izbio je Drugi englesko-nizozemski rat. Na kraju rata dogovoreno je da će Englezi zadržati Novi Amsterdam, a zauzvrat im je priznata vlast nad nedavno osvojenim Surinamom to otočićem Runom, jednom od Molučkih otoka.

Komentari