Na današnji dan

Nizozemci otkrili današnju Tasmaniju (1642.)

Nizozemski pomorac Abel Tasman otkrio je otok Tasmaniju, koji danas po njemu nosi ime, 24. studenog 1642. godine. U to su vrijeme Nizozemci imali golem utjecaj na svijet, što dokazuje i Tasmanovo otkrivanje otoka smještenog gotovo na drugoj strani zemaljske kugle u odnosu na njegovu domovinu. 

Abel Tasman otkrio je Tasmaniju došavši do nje sa zapada, odnosno iz područja Indijskog oceana. Pomorac je otok nazvao Van Diemenova zemlja po svom sponzoru, koji se zvao Antonio van Diemen, a koji je u to vrijeme bio generalni guverner Nizozemske Istočne Indije (otprilike današnjeg područja Indonezije). U nastavku istog putovanja došao je i do Novog Zelanda, također kao prvi Europljanin u povijesti. Inače, nekoliko godina kasnije Nizozemci su dali ime Novom Zelandu po pokrajini Zeeland na jugozapadu Nizozemske.

Tasmanija je 26. po veličini otok na svijetu, a s površinom od 64.519 četvornih kilometara veća je od Republike Hrvatske. Sve do 1856. godine nosila je ime Van Diemenova zemlja, a tek je onda službeno imenovana Tasmanijom u čast njenog otkrivača.


Komentari