Na današnji dan

Nikolaj Kuznjecov – admiral po kojem se zove jedini ruski nosač zrakoplova – 1904.

Admiral Kuznjecov bio je tijekom cijelog Drugog svjetskog rata na visokom položaju narodnog komesara (ministra) ratne mornarice Sovjetskog Saveza.

Na današnji dan 1904. godine rođen je Nikolaj Gerasimovič Kuznjecov, admiral po kojem se danas zove jedini ruski nosač zrakoplova. Zanimljivo je da je Kuznjecov bio jedan od samo trojice admirala u povijesti SSSR-a koji su dosegli najviši mornarički čin u toj državi – onaj admirala flote Sovjetskog Saveza. Ostali s tim činom bili su Ivan Isakov (armenskog podrijetla) i Sergej Gorškov. Čin admirala flote Sovjetskog Saveza bio je ekvivalentan činu maršala Sovjetskog Saveza.

Nikolaj Gerasimovič Kuznjecov rodio se 1904. godine u mjestu Medvedki, gotovo 800 kilometara sjeveroistočno od Moskve, u smjeru sjevernog Urala. U trenutku kad je izbila Oktobarska revolucija imao je samo 13 godina. Kao mladić ušao je u sovjetsku mornaricu, a zatim i u boljševičku stranku. Tijekom Španjolskog građanskog rata poslan je republikancima kao mornarički savjetnik.

Godine 1938 postao je Kuznjecov časnikom admiralskog ranga i zapovjednikom Tihooceanske flote. Prije početka Drugog svjetskog rata postao je čak i narodnim komesarom (ministrom) ratne mornarice Sovjetskog Saveza, a tu je visoku funkciju zatim držao tijekom cijelog rata. U trenutku njemačkog napada na SSSR mornarica je, njegovom zaslugom, jedina bila spremna za obranu, za razliku od ostalih grana sovjetskih oružanih snaga.

Godine 1944. postao je Kuznjecov admiralom flote, a spomenuti najviši čin admirala flote Sovjetskog Saveza kreiran je tek 1955. godine, nakon Staljinove smrti. Admiral Kuznjecov proglašen je u međuvremenu i herojem Sovjetskog Saveza. Preminuo je u Moskvi 1974. godine, u dobi od 70 godina. Po Kuznjecovu je ime dobila posljednja sovjetska klasa nosača zrakoplova Admiral Kuznjecov, od kojih je danas aktivan nosač istog imena u sastavu Ruske mornarice, dok je drugi nosač iz te klase u nedovršenom stanju prodan Kinezima.


Komentari