Na današnji dan

Nikola Kopernik – slavni znanstvenik koji je bio kandidat za biskupa – 1473.

Nikola je postao kanonik u Warmijskom kaptolu, zalaganjem svog ujaka biskupa.

Dana 19. veljače 1473. godine rođen je jedan od najslavnijih znanstvenika u povijesti svijeta – Nikola Kopernik. Poznat je kao pristalica heliocentrične teorije, po kojoj Zemlja nije smatrana središtem svemira. Premda su slične teorije postojale i mnogo ranije, njihovo prihvaćanje od strane Kopernika bilo je toliko revolucionarno u njegovo doba, da se slični fenomeni danas ponekad nazivaju kopernikanski obrat.

Ono što je manjem broju ljudi danas poznato o Koperniku jest da je on institucionalno bio vrlo blisko vezan s Katoličkom crkvom. Naime, Kopernikov ujak (majčin brat) bio je izrazito moćan biskup u Poljskoj. Radilo se o značajnoj biskupiji Warmia u sjevernoj Poljskoj, kraj obale Baltičkog mora. Biskupi Warmije imali su titulu kneza-biskupa, te su imali i znatnu svjetovnu moć. Jedno je vrijeme knez-biskup Warmije bio i poznati humanistički papa Pio II. (slavni Enea Silvio Piccolomini). Kopernikov ujak zvao se Luka Watzenrode i dobro se pobrinuo za svog mladog nećaka. Naime, Nikola Kopernik rano je ostao bez oca, još u dječačkoj dobi, pa je ujak uvelike preuzeo skrb o njemu. 

Nikola je postao kanonik u Warmijskom kaptolu, zalaganjem svog ujaka biskupa. Na tom se mjestu bavio svojim astronomskim izučavanjima. Nikola je ujedno bio i ujakov biskupski tajnik i liječnik. Kad je ujak umro, Nikola je ostao i dalje kanonikom, a bio je kasnije i jedan od kandidata za novog biskupa Warmije, premda nije imao ozbiljnijih šansi, budući da su to mjesto priželjkivali čak i kraljevi za svoje sinove. Nikola Kopernik imao je i brata, koji je postao svećenik i kanonik, te sestru koja je postala benediktinska redovnica, a kasnije je bila čak i na čelu samostana u gradu Chełmnu.


Komentari