Na današnji dan

Nikola IV. – prvi papa franjevac – 1227.

Taj papinski izbor trajao je gotovo godinu dana i bio je najsmrtonosniji u povijesti. Naime, za vrijeme zasjedanja umrlo je 6 kardinala.

Dana 30. rujna 1227. godine rođen je budući papa Nikola IV., prvi pripadnik franjevačkog reda koji je postao papom. Ime mu je bilo Girolamo Masci i rođen je u gradiću Liscianu u srednjotalijanskoj pokrajini Marche. Franjevački red bio je tada relativno nov. Naime, sv. Franjo Asiški umro je samo godinu dana prije Girolamovog rođenja.

Girolamo je ušao u franjevački red i postao je pobožan i miroljubiv fratar koji nije imao nikakvih ambicija osim Crkve. Godine 1274. postao je generalni ministar Franjevačkog reda (naziva za osobu na čelu Franjevačkog reda). Na tom je položaju naslijedio slavnog sv. Bonaventuru, poznatog franjevačkog crkvenog učitelja.

Godine 1288. kardinali su izabrali Girolama za papu. Taj papinski izbor trajao je gotovo godinu dana i bio je najsmrtonosniji u povijesti. Naime, za vrijeme zasjedanja umrlo je 6 kardinala. Uzrok njihovih smrti bila je vjerojatno malarija. Naime, Rim je bio tijekom povijesti uvelike izložen napadima malarije, jer se nalazio u nizinskom području rijeke Tibera, s dosta komaraca. Nekad se vjerovalo da malariju uzrokuje loš zrak koji dolazi iz močvara. I sama riječ malarija dolazi od mala aria što na srednjovjekovnom talijanskom znači zli zrak.

Kao papa Girolamo je uzeo ime Nikola IV. i uglavnom je birao srednji put između frakcija u Crkvi. Poznat je po tome što je poslao franjevca Ivana od Montecorvina u misiju u daleku Kinu. Bilo je to doba Marka Pola, kad je dolazilo do većeg povezivanja Europe i istočne Azije. Navedeni franjevački misionar Ivan od Montecorvina postao je i katolički nadbiskup u Pekingu.


Papa Nikola IV. umro je u Rimu u 65. godini. Kasnije u povijesti još su samo tri franjevca postala papama: Siksto IV., Siksto V. i Klement XIV.

Komentari