Na današnji dan

Nikita Hruščov umro u političkoj izolaciji – 1971.

Hruščov je umro u nemilosti režima u jednoj moskovskoj bolnici od srčanog udara. U trenutku smrti bio je u 78. godini života.

Dana 11. rujna 1971. godine umro je sovjetski političar Nikita Sergejevič Hruščov. Hruščov je posljednjih sedam godina života proveo u dubokoj političkoj sjeni, jer je 1964. godine uklonjen s vlasti (zamijenio ga je Leonid Brežnjev na mjestu sovjetskog lidera). Za razliku od prethodnih lidera, koji su pri uklanjanju s vlasti obično bivali ubijeni, Hruščov je preživio. Koristio je stan u Moskvi i daču (kuću za odmor) u okolici grada. Dobio je čak i mirovinu u iznosu od 500 rubalja mjesečno, što je kasnije smanjeno. Bio je pod nadzorom države, a njegovo ime i nekadašnji status gotovo su u potpunosti bili ignorirani. Navodno je za vrijeme tog umirovljeničkog života Hruščov pao u tešku depresiju.

Hruščov je umro u jednoj moskovskoj bolnici od srčanog udara. U trenutku smrti bio je u 78. godini. Pokopan je na znamenitom groblju Novodevičje u Moskvi. Na istom su groblju pokopani i Čehov, Gogolj, Bulgakov, Iljušin, Majakovski, Molotov, Tupoljev i Boris Jeljcin.

Komentari