Na današnji dan

Nikada besposlen – Njemačka prirodoslovna akademija Leopoldina (1652.)

U njemačkom gradu Schweinfurtu osnovana je Academia Naturae Curiosorum na današnji dan 1652. godine, kao privatna institucija. Utemeljitelji su bila četvorica liječnika s ciljem produbljivanja znanja iz područja medicine i prirodoslovnih znanosti te povezivanja znanstvenika. Kasnije su dodane društvene i humanističke znanosti. Moto ove institucije glasi Nunquam otiosus, odnosno Nikada besposlen.

Prva velika monografija bila je Ampelographia Philippa von Lewenhaimba sredinom 17. stoljeća. Djelo se sastoji od 8 svezaka na ukupno 670 stranica na temu vinove loze. On je pokrenuo časopis Miscellanea curiosa. Posvetio ga je caru Leopoldu I. kako bi, između ostaloga, ova institucija dobila carsko priznanje. Car je službeno potvrdio 1687. status Akademije. Nekoliko puta će promijeniti naziv, a do danas je ostao naziv Leopoldina.

Institucija je službeno preuzela funkciju nacionalne akademije znanosti 2008. godine.Danas se sjedište nalazi u mjestu Halle. Broji oko 1500 članova, a među ciljeve Akademije navodi se i znanstveno istraživanje društveno važnih tema za budućnost te objavljivanje informacija vezanih za politiku i javnost.

Brojni poznati znanstvenici bili su članovi Leopoldine:Marie Curie, Charles Darwin, Albert Einstein, Johann Wolfgang von Goethe, Alexander von Humboldt, Justus von LiebigiMax Planck.


Piše: Marsela Alić

Komentari