Na današnji dan

Nijemci spalili knjižnicu Katoličkog sveučilišta u Leuvenu – 1914.

Procjenjuje se da je izgorjelo nekoliko stotina tisuća knjiga, a Njemačka je tim činom izazvala zgražanje u svijetu. 

Dana 25. kolovoza 1914. godine Nijemci su počinili jedan od najstrašnijih kulturocida u Prvom svjetskom ratu. Naime, spalili su knjižnicu Katoličkog sveučilišta u Leuvenu, najslavnijeg sveučilišta na belgijskom području. Procjenjuje se da je izgorjelo nekoliko stotina tisuća knjiga. Ta je ekstremna akcija bila je odmazda za djelovanje belgijskog pokreta otpora, koji se počeo boriti protiv njemačkih okupacijskih vlasti.

Nijemci su u Prvom svjetskom ratu Belgiju napali unatoč njenoj izričitoj neutralnosti. Već je sam taj napad na neutralnu zemlju bio ratni zločin. Njemačkoj carskoj vojsci trebalo je samo dvadesetak dana da porazi Belgiju, jer je odnos snaga bio gotovo 1:7 u korist Nijemaca. Na osvojenom području Nijemci su uveli tzv. Carsko njemačko generalno gubernatorstvo Belgije, koje je kasnije bilo uzor Hitleru za uspostavu slične vlasti u Poljskoj u Drugom svjetskom ratu.Prvi carski generalni guverner Belgije u Prvom svjetskom ratu bio je feldmaršal barun von der Goltz, poznat po svom djelovanju u Turskoj (nazivali su ga stoga i Goltz-paša, a imao je i čin turskog maršala). 

Njemačko spaljivanje knjižnice Katoličkog sveučilišta u Leuvenu izazvalo je zgražanje u svijetu. Naime, to sveučilište glasilo je za jednu od najcjenjenijih svjetskih akademskih institucija. Grad Leuven (Francuzi ga zovu Louvain) nalazi se u flamanskom dijelu Belgije. 


Komentari