Na današnji dan

Nijemci predali Pariz nakon više od četiri godine okupacije – 1944.

Njemački zapovjednik Dietrich von Choltitz predao je Pariz bez rušenja tog grada, unatoč Hitlerovim suprotnim naredbama.

Dana 25. kolovoza 1944. godine od Nijemaca je oslobođen Pariz. Naime, tog se dana pred saveznicima predao njemački okupacijski garnizon u tom gradu. Nijemci su Pariz držali pod okupacijom još od lipnja 1940. godine tj. tijekom više od četiri godine.

Saveznici su se na obale Normandije iskrcali u lipnju 1944. godine, a zatim su počeli napredovati prema unutrašnjosti Francuske. Oslobađanje Pariza predstavljalo je delikatan problem, jer je Adolf Hitler izdao naredbu o nepovlačenju Nijemaca iz tog grada, osim u slučaju da ga se ostavi u ruševinama. Saveznički pokušaj napada na Pariz predstavljao je, stoga, rizičan potez, naročito s obzirom na veliku kulturnu i povijesnu vrijednost toga grada.

Unatoč spomenutoj Hitlerovoj naredbi, njemački zapovjednik Dietrich von Choltitz predao je Pariz bez rušenja tog grada. Predaju je general von Choltitz potpisao u hotelu Meurice nedaleko od Louvrea (taj se hotel nalazi na znamenitoj ulici zvanoj Rue de la Rivoli). Pariz je time, na sreću, bio pošteđen većeg materijalnog razaranja.


Komentari