Na današnji dan

Nijemci osnovali grad u Kaliforniji (1857.)

Dana 5. listopada 1857. godine osnovali su njemački doseljenici poznati grad Anaheim u Kaliforniji. Danas je Anaheim slavan po tome što se u njemu nalazi Disneyland, jedan od najvećih zabavnih parkova na svijetu, kojeg godišnje posjeti oko 16 milijuna ljudi. Anaheim se danas nalazi na širem velegradskom području Los Angelesa i udaljen je oko 40 kilometara od središta tog milijunskog grada.

Anaheim je osnovalo 50 njemačkih obitelji koje su se doselile u Kaliforniju s područja današnje Bavarske, točnije iz grada Rothenburg ob der Tauber u Franačkoj. Te su se obitelji bavile pretežito uzgojem vinove loze i u Kaliforniju su donijele njemačko iskustvo iz vinarstva. Samo ime Anaheim očigledno je njemačkog postanka i dolazi od imena Ana (po obližnjoj rijeci Santa Ana) i od njemačkog nastavka –heim što označava dom, tj. domovinu. Susjedni Španjolci nazivali su Anaheim Campo Alemán, što na španjolskom znači njemačko polje.

Kad je bolest vinove loze 1880-ih uništila vinarsku industriju u Anaheimu, stanovnici su se prebacili na uzgoj oraha, limuna, naranči te ostalog voća i povrća za prodaju. Mnogo ljudi dobilo je posao kad je ondje Walt Disney otvorio svoj slavni Disneyland 1955. godine. Disney je ispočetka želio sagraditi zabavni park odmah do svojih filmskih studija u Burbanku pokraj Hollywooda, no uvidio je da tamo neće imati dovoljno prostora. Stoga je kupio zemljište od 650.000 kvadratnih metara u Anaheimu i sagradio na njemu Disneyland za otprilike godinu dana.

Komentari