Na današnji dan

Nijemci oborili Lidiju Litvjak, sovjetskog ženskog zračnog asa (1943.)

Do danas je ostala najuspješniji ženski vojni pilot u čitavoj povijesti. 

Lidija Litvjak bila je najuspješniji sovjetski ženski zračni as u Drugom svjetskom ratu i do danas je ostala najuspješniji ženski vojni pilot u čitavoj povijesti. To je postigla obaranjem 12 neprijateljskih zrakoplova (neki kažu čak 13) u borbi jedan na jedan, te rušenjem još 2 do 4 zrakoplova u zajedničkim misijama. Još je samo jedna žena u povijesti postala zračnim asom – Katja Budanova, također sovjetska zrakoplovka iz Drugog svjetskog rata, no ona je imala manje pobjeda od Lidije. Da bi se postalo zračnim asom potrebno je srušiti barem 5 neprijateljskih aviona.

Lidija je rođena u Moskvi i počela je letjeti već s 15 godina. Završila je vojnu letačku školu i postala instruktorica letenja. Kad je počeo Drugi svjetski rat u SSSR-u imala je samo 19 godina. Počela je letjeti s vojnim avionom tipa Jakovljev Jak-1. U famoznim borbama kod Staljingrada oborila je prvi njemački avion – Junkers Ju 88. Pilot tog zrakoplova, njemački as Erwin Maier, uspio se izbaciti padobranom i uhvatili su ga Sovjeti. Kad je htio vidjeti pilota koji ga je oborio doveli su ga pred Lidiju. On joj isprva nije vjerovao, no kad mu je u detalje opisala sve manevre u zraku shvatio je da ga je upravo ona srušila.

Prvog kolovoza 1943. godine poletjela je Lidija u svoju zadnju misiju u životu. Dok je napadala veliku grupu njemačkih bombardera obrušila su se na nju dva njemačka Messerschmitta Bf109. Posljednji put je viđena od strane jednog svog kolege pilota kroz rupu u oblacima. Njen Jak-1 ispuštao je dim i progonilo ju je čak 8 Messerschmitta Bf109. Nepoznato je gdje je točno srušena. Godine 1990. predsjednik Gorbačov posmrtno ju je imenovao Herojem Sovjetskog saveza.


Komentari