Na današnji dan

Nijemac na čelu američkog ratnog zrakoplovstva (1891.)

Dana 28. lipnja 1891. rođen je američki general Carl Spaatz, jedan od najviše pozicioniranih vojnih zapovjednika tijekom Drugog svjetskog rata. Naime, u tom je ratu Spaatz bio vrhovni zapovjednik američkog zrakoplovstva u Europi, a kao takav bio je izravno podređen generalu Dwightu D. Eisenhoweru (kasnijem američkom predsjedniku). Pred kraj rata stavljen je Spaatz na položaj vrhovnog zapovjednika Američkih strateških snaga na Tihom oceanu. Na toj je poziciji bio zadužen za bombardiranje Japana, uključujući nuklearne udare na Hirošimu i Nagasaki.

Zanimljivo je da je Spaatz bio prisutan pri potpisivanju njemačke predaju u Reimsu i pri potpisivanju japanske predaje na palubi broda USS Missouri. Dapače, u ime Amerikanaca potpisao je i njemačku zaključnu predaju u Berlinu pred sovjetima (u ime SSSR-a ondje je bio maršal Žukov).

Osobito je zanimljivo da je general Carl Spaatz podrijetlom bio Nijemac. Prezime mu je izvorno glasilo Spatz, no tek mu je 1937. godine (u svojim 40-im godinama) dodao još jedno slovo a, navodno na inzistiranje svoje supruge. Zanimljivo je da je osim Spaatza njemačkog podrijetla bio također i general Eisenhower, vrhovni saveznički zapovjednik u Europi pri kraju Drugog svjetskog rata. Američki admiral Nimitz, vrhovni zapovjednik Pacifičke flote, bio je također njemačkog podrijetla.

Spaatz je ubrzo nakon završetka Drugog svjetskog rata postao načelnikom Glavnog stožera čitavog Američkog ratnog zrakoplovstva (USAF). Time je postao najviše pozicionirani zrakoplovni časnik u SAD-u. Tako se 1947. dogodila zanimljiva situacija da su najviše pozicionirani časnici triju američkih grana oružanih snaga bili njemačkog podrijetla:

  • Dwight D. Eisenhower bio je načelnik Glavnog stožera Američke kopnene vojske (Chief of Staff of the Army);


  • Chester W. Nimitz bio je šef pomorskih operacija (Chief of Naval Operations), što je najviši admiralski položaj u Američkoj ratnoj mornarici;

  • Carl Spaatz bio je šef Glavnog stožera Američkog ratnog zrakoplovstva (Chief of Staff of the Air Force).

Komentari