Na današnji dan

Nijemac koji je postao vjerojatno najmoćnijom osobom u Ruskom Carstvu – 1772.

Zaslugom ruske carice Ane, čiji je bio miljenik, Ernst Johann von Biron izabran je za vojvodu od Kurlandije i Semigalije. 

Na današnji dan 1772. godine umro je Ernst Johann von Biron, vojvoda od Kurlandije i Semigalije. Vladao je prilično prostranim baltičkim vojvodstvom koje se nalazilo pod vrhovnom vlasti Kraljevine Poljske. Latinski naziv tog vojvodstva bio je Ducatus Curlandiæ et Semigalliæ. Teritorijalno je Kurlandija i Semigalija obuhvaćala velik dio današnje Latvije, a glavni joj je grad bila Jelgava (njemački naziv Mitau), smještena južno od Rige.

Ernst Johann von Biron rođen je 1690. godine u Kalnciemsu pokraj spomenute Jelgave. Izvorno njemačko prezime njegove obitelji glasilo je Bühren, a vremenom je preinačeno u Biron. Zanimljivo je da Ernst Johann rođenjem nije bio visokog podrijetla, no uspeo se na vojvodski položaj pomoću svog utjecaja na dvoru. Naime, Ernst Johann postao je miljenikom Ane Ivanovne Romanove, regentkinje Vojvodstva Kurlandije i Semigalije. Kad je ona postala caricom Rusije (naslijedivši svog rođaka Petra II. Romanova) Ernst Johann von Biron dobio je golem značaj. Carica Ana Ivanovna dala mu je posjede i aristokratsku titulu, a on je postao vjerojatno najmoćnijom osobom u cijelom Ruskom Carstvu. Navodno je zbog njega smaknuto oko 1000 ljudi, a u Sibir su prognani deseci tisuća.

Zaslugom carice Ane Ivanovne Ernst Johann von Biron proglašen je 1737. vojvodom od Kurlandije i Semigalije (nakon izumiranja prijašnje vladarske dinastije Kettler). Nakon smrti Ane Ivanovne Biron je postao i namjesnikom (regentom) Ruskog Carstva, no ubrzo su ga uklonili s vlasti. Konfiscirana mu je imovina i prognan je u Sibir. Ipak, u starosti ga je nova ruska carica Katarina Velika vratila na vlast u Kuralandiji i Semigaliji, tako da je njegova dinastija Biron dobila ondje nasljedni položaj. Ernst Johann von Biron umro je u vojvodskoj palači u Jelgavi u 83. godini života, a naslijedio ga je njegov sin Petar von Biron.

Komentari