Na današnji dan

Nijemac koji je otkopavao drevni Babilon – 1925.

Osobito važna Koldeweyeva iskopina kod Babilona bila su Ištarina vrata, ukrašena glaziranim ciglama.

Dana 4. veljače 1925. godine umro je Robert Johann Koldewey, njemački arheolog koji se proslavio otkopavanjem ostataka Babilona. Rodio se u gradu Blankenburgu 1855., oko 175 km jugozapadno od Berlina.

Koldewey se arheološkim iskapanjima počeo baviti 1882. godine, u ranim tridesetim godinama svog života. U Mezopotamiju je došao na prijelazu iz 1897. u 1898. godinu, u doba kad je to područje pripadalo Osmanskom Carstvu. Ostaci Babilona, velikog grada iz starog vijeka, kojeg je Koldewey opsežno iskapao, nalaze se na području današnjeg Iraka, 80-ak kilometara južno od Bagdada i oko 15 kilometara od današnjeg toka rijeke Eufrat. Dapače, Babilon je smješten između tokova Eufrata i Tigrisa, s time da je današnji tok Tigrisa oko 55 kilometara udaljen od iskopina Babilona.

Osobito važna Koldeweyeva iskopina kod Babilona bila su Ištarina vrata, ukrašena glaziranim ciglama. Zanimljivo je da su ta vrata rekonstruirana u Pergamonskom muzeju u Berlinu od materijala koji je Koldewey iskopao. Na području Mezopotamije djelovao je Koldewey tijekom čak 18 godina, sve dok to područje nisu okupirali Britanci u Prvom svjetskom ratu. Koldewey je umro u rodnoj Njemačkoj, i to u Berlinu 1925. godine. U trenutku smrti bio je u 70. godini života.


Komentari