Na današnji dan

Nijemac koji je osnovao kompaniju Boeing – 1956.

Kompaniju Boeing osnovao je Nijemac po imenu Wilhelm Böing (amerikanizirano u William Boeing). 

Osnivač kompanije Boeing rođen je kao Wilhelm Böing od njemačkih roditelja koji su se doselili u SAD. Otac mu je bio bogati poduzetnik koji se bavio rudarstvom, a on sam je započeo s poduzetništvom u drvnoj industriji, kupivši prostrane šume jugozapadno od Seattlea u državi Washington. Prvi put je vidio avion 1909. na jednoj izložbi u Seattleu, nakon čega je postao fasciniran zrakoplovstvom. Godine 1916. pokrenuo je kompaniju za proizvodnju aviona, koja se isprva bavila hidroavionima izrađenima od drveta, s kojim je Boeing imao iskustva. Za vrijeme Prvog svjetskog rata dobio je veliku narudžbu aviona za Američku mornaricu. 

Kad je rat završio prebacio se na proizvodnju civilnih aviona. Počeo se baviti i zračnim prijevozništvom, no 1934. godine zakonom je zabranjeno da se ista kompanija bavi proizvodnjom aviona i prijevozom putnika. Stoga je Boeingova kompanija morala biti podijeljena. Dio koji se bavio prijevozništvom postao je poznat kao United Airlines, i danas je jedna od najvećih aviokompanija na svijetu.

Kompanija Boeing nastavila je proizvoditi avione, naročito užurbano za vrijeme Drugog svjetskog rata, kad je u ogromnim količinama proizvodila bombardere B-17 Flying Fortress i B-29 Superfortress. Proizvodnja civilnih mlažnjaka nastala je nakon rata s modelima 707, 717 i 727, pa sve do 737, 747, 767, 777 i 787 koji se još uvijek proizvode. Boeingova tvornica u Everettu, pokraj Seattlea, danas je najveća zgrada na svijetu po obujmu.

Osnivač kompanije  William Boeing preminuo je 28. rujna 1956. godine.


 

Komentari