Na današnji dan

Nijemac John Jacob Astor – najbogatiji čovjek u SAD-u – 1848.

Kupio je velika zemljišta na Manhattanu, u doba kad je dobar dio tog otoka još bio nenaseljen. Naime, Astor je ispravno predvidio širenje New Yorka na sjever.

Dana 29. ožujka 1848. godine umro je John Jacob Astor kao daleko najbogatiji čovjek u SAD-u. Zanimljivo je da je on ujedno bio vjerojatno i prvi multimilijunaš u povijesti Sjedinjenih Američkih Država. Rodio se zapravo u Njemačkoj, kao Johann Jakob Astor. Međutim, već u mladosti se preselio u Ameriku, gdje se zatim obogatio na trgovini krznom. Kasnije je proširio trgovinu čak i na Kinu.

Nakon što je stekao znatan kapital trgovanjem, kupio je velika zemljišta na Manhattanu, u doba kad je dobar dio tog otoka još bio nenaseljen. Naime, Astor je ispravno predvidio širenje New Yorka na sjever. Dakako, Astorovom je zemljištu kasnije astronomski porasla cijena. John Jacob Astor umro je upravo u New Yorku, čiji je bio najbogatiji građanin. U trenutku smrti bio je u prilično visokoj 85. godini.

Njegovi nasljednici ostali su jednom od najbogatijih obitelji u SAD-u čak i mnogo desetljeća nakon njegove smrti. Primjerice, njegov je praunuk William Waldorf Astor sagradio znameniti hotel Waldorf na Manhattanu (Waldorf je bilo ime rodnog mjesta Johanna Jacoba Astora u Njemačkoj). Drugi pripadnik obitelji Astor sagradio je hotel Astoria u susjedstvu pa je spajanjem tih hotela nastala znamenita Waldorf-Astoria.


Komentari