Na današnji dan

Nijemac izabran za švedskog kralja (1720.)

Dana 24. ožujka 1720. Fridrik I. iz njemačke dinastije Hessen-Kassel izabran je za švedskog kralja. Bio je to prvi i jedini put u povijesti da je švedskim vladarom postao pripadnik dinastije Hessen-Kassel, jedne od rijetkih u Europi koja je posjedovala naslov zemaljskog grofa (landgrofa).

Naime, pripadnici te dinastije bili su stoljećima zemaljski grofovi od Hessen-Kassela, prilično velike države smještene otprilike u središtu današnje Njemačke. Zemaljski grofovi od Hessen-Kassela posjedovali su čitav niz dvoraca i gradova, uključujući Marburg, Kassel, Rotenburg, Hersfeld i Hanau.

Fridrik I. također je postao zemaljskim grofom od Hessen-Kassela, vladajući istovremeno tom njemačkom državom i cijelom Švedskom. Inače, trupe iz Hessena postale su svojevremeno poznate na stranim ratištima, osobito u Sjevernoj Americi za vrijeme Rata za nezavisnost. U tom su se ratu vojnici iz Hessena borili kao plaćenici na britanskoj strani, a protiv Amerikanaca.

Zanimljivo je da je Fridrik I. od Hessen-Kassela kao švedski kralj utemeljio tri viteška reda, od kojih se sva tri i danas dodjeljuju u Švedskoj kao najviša odlikovanja. To su: Red Serafina (šved. Serafimerorden), Red mača (šved. Svärdsorden) i Red polarne zvijezde (šved. Nordstjärneorden).


Komentari