Na današnji dan

Nijemac čija je kći postala ruska carica Katarina Velika – 1690.

Knez Christian August von Anhalt-Zerbst potjecao je iz stare njemačke aristokratske obitelji koja je imala posjede jugozapadno od Berlina. Njegova najstarija kći udajom je postala ruska carica, poznata kao Katarina Velika.

Dana 29. studenog 1690. godine rođen je njemački knez Christian August von Anhalt-Zerbst. Znamenit je po tome što je njegova najstarija kći postala ruska carica, poznata kao Katarina Velika. Naime, mnogima danas u širokoj javnosti nije poznato da je ta carica bila gotovo čistog njemačkog podrijetla, bez ruske krvi.

Katarinin otac Christian August potjecao je iz stare njemačke aristokratske obitelji koja je imala posjede jugozapadno od Berlina. On je nasljeđivanjem postao vladar vlastite državice zvane Kneževina Anhalt-Zerbst. Radilo se o malenoj državi površine slične današnjem Lihtenštajnu, no položaj vladara te države davao je Christianu Augustu suveren status tj. rang po kojem je bio na neki način ravnopravan s europskim kraljevima i carevima. Radilo se o velikoj prednosti jer se upravo zbog tog statusa njegova kći mogla udati za ruskog prijestolonasljednika i postati ruska carica.

Knez Christian August bio je u vojnoj službi poznatog pruskog kralja Fridrika Velikog – vladara susjedne, mnogo veće države. U Fridrikovoj službi dogurao je Christian August čak do čina feldmaršala, što je bio najviši čin u pruskoj vojsci.


Christianova najstarija kći udala se za ruskog prijestolonasljednika kad joj je bilo samo 16 godina. Prethodno se morala obratiti na pravoslavnu vjeru, čemu se njen otac kao protestant protivio. Ipak, ona je to učinila, a otac nije otišao u Rusiju na njeno vjenčanje. Knez Christian August umro je 1747. u dobi od 56 godina. Njegova je kći postala carica tek 15 godina nakon njegove smrti.

Komentari