Na današnji dan

Nigerijski predsjednik milijarder iz naroda Joruba (1937.)

Dana 5. ožujka 1937. godine rođen je Olusegun Obasanjo, nigerijski plemenski moćnik, general i dugogodišnji predsjednik. Po nekim procjenama bogatstvo mu nadmašuje milijardu dolara. Olusegun Obasanjo pripada narodu Joruba, koji naseljava jugozapadni dio Nigerije i južni dio susjednog Benina. Iz naroda Joruba potječu poznata pjevačica Sade (po ocu) i pjevač Seal (po majci). Jorube nose prilično raskošnu odjeću, po čemu se i Olusegun Obasanjo isticao među političarima odjevenim po zapadnjačkim uzorima.

Olusegun Obasanjo rođen je u Abeokuti u jugozapadnom dijelu Nigerije, samo oko 60 kilometara od granice s Beninom te 50-ak kilometara od najvećeg nigerijskog grada – Lagosa. Zanimljivo je da se Lagos, najveći grad u Africi, nalazi upravo na području naroda Joruba.

Obasanjo je kao general prvo bio na čelu vojne vlasti u Nigeriji od 1976. do 1979., a zatim je bio predsjednik te zemlje, izabran na izborima, od 1999. do 2007. godine. U vrijeme njegovog predsjedničkog mandata gospodarstvo Nigerije uvelike je naraslo, dijelom i zbog velikih prihoda od nafte. Obasanjo je mnogo putovao po svijetu, pokušavajući pronaći potporu i veze. Nigerija je u 21. stoljeću daleko najmnogoljudnija afrička zemlja, s brzorastućim stanovništvom.

Komentari