Na današnji dan

Niels i Aage Bohr – otac i sin s Nobelovom nagradom (1922.)

Dana 19. lipnja 1922. rođen je Aage Bohr, nobelovac i sin drugog znamenitog nobelovca Nielsa Bohra. Obojica su dobila Nobelove nagrade za isto znanstveno područje – fiziku.  Niels je dobio Nobela za istraživanje strukture atoma i objašnjenje zračenja iz atoma, a Aage za istraživanje atomske jezgre. Zanimljivo je da je u povijesti Nobelovih nagrada takva pojava da otac i sin dobiju nagradu zapravo bila prilično učestala. Naime, do danas je čak šest parova otac-sin dobilo Nobelove nagrade. Osim Nielsa i Aagea Bohra bili su to još:

  • J. J. Thomson i George Paget Thomson (svaki je dobio svoju Nobelovu nagradu za fiziku)

  • William Bragg i Lawrence Bragg (dijelili su istu Nobelovu nagradu za fiziku)

  • Arthur Kornberg i Roger D. Kornberg (otac za fiziologiju i medicinu, a sin za kemiju)


  • Manne Siegbahn i Kai M. Siegbahn (svaki je dobio svoju nagradu za fiziku)

  • Hans von Euler-Chelpin i Ulf von Euler (otac za kemiju, sin za fiziologiju i medicinu).

Osim toga, postojao je i jedan četverac otac-majka-kći-zet (Pierre Curie, Marie Curie, Irène Joliot-Curie i Frédéric Joliot). Po tom četvercu obitelj Curie drži apsolutni rekord po broju Nobelovih nagrada u obitelji. Jedina dva brata koja su dobila Nobelove nagrade bili su Jan Tinbergen i Nikolaas Tinbergen, a osim spomenutih Curiejevih još su dva para supružnika dobila nagrade: Gerty Cori i Carl Cori te Alva Myrdal i Gunnar Myrdal.

Aage Bohr bio je Danac kao i njegov otac Niels Bohr. Dapače, obojica su i rođenje i smrt doživjela u danskom glavnom gradu Kopenhagenu. Majka Aagea Bohra bila je Margrethe Nørlund, kojom se Niels Bohr oženio 1912. godine. Ona je bila oko pet godina mlađa od svog supruga, a bila je kći apotekara Alfreda Christiana Nørlunda i sestra matematičara Nielsa Erika Nørlunda. Aage Bohr dobio je svoju Nobelovu nagradu čak 53 godine nakon oca.

Komentari