Na današnji dan

Nicola Romeo – vlasnik automobilske kompanije Alfa Romeo – 1876.

Godine 1915. uspio je Nicola Romeo kupiti većinski udio u automobilskoj kompaniji A.L.F.A.

Dana 28. travnja 1876. godine rođen je Nicola Romeo, talijanski inženjer i poduzetnik. Rodio se u gradiću Sant’Antimo u blizini Napulja, dvadesetak kilometara od znamenitog Vezuva. Studirao je u Napulju i postao inženjerom, a zatim je određeno vrijeme radio u Belgiji.

Vrativši se u Italiju osnovao je poduzeće naziva Ing. Nicola Romeo e Co, koje je uspješno poslovalo, a bavilo se proizvodnjom strojeva i opreme za primjenu u rudarskoj struci. Godine 1915. uspio je Nicola Romeo kupiti većinski udio u automobilskoj kompaniji A.L.F.A. (kratica za Anonima Lombarda Fabbrica Automobili), koja je sjedište imala u Milanu. Nekoliko godina kasnije otkupio je tu kompaniju u cijelosti, a ime joj je zatim promijenjeno u Anonima Lombarda Fabbrica Automobili Romeo tj. A.L.F.A. Romeo. Iz tog je imena nastala kasnija znamenita automobilska marka Alfa Romeo. Prvi model automobila koji je nosio oznaku Alfa Romeo bio je 20-30 HP, s početka 1920-ih godina.

Nicola Romeo izgubio je već krajem 1920-ih godina kontrolu nad kompanijom, no njegovo je prezime u spomenutoj automobilskoj marci sačuvano sve do danas. Romeo je preminuo 1938. godine u gradiću Magregliju na sjeveru Italije, u dobi od 62 godine.


Komentari