Na današnji dan

Nicola Amati – slavni graditelj violina (1596.)

Dinastija Amati dala je pet velikih graditelja instrumenata u četiri generacije, koji su stvarali više od 200 godina. Najpoznatiji predstavnik obitelji bio je Nicola Amati, rođen 3. rujna 1596. godine u Cremoni, u Italiji, te se smatra jednim od najgenijalnijih graditelja violina na svijetu. Njegovi prvi potpisani radovi potječu iz 1640. Bio je velik majstor već za života i imao je brojne učenike. Njegov učenik bio je Andrea Guarneri, također veliki graditelj violina, kao i Stradivari. 

Ono po čemu se Amati istaknuo je njegov “veliki” model violine. Godine 1555. izgradio je najstariju dokumentiranu violinu sa četiri žice nalik modernoj. Dotad su se radile violine s tri žice. Uglovi na njegovim violinama bili su istaknutiji, bočne stranice su stajale koso u odnosu na ostale te je otkrio posebnost u ispupčenosti gornje plohe. Na sredini gornje plohe nalazi se još jedno malo izbočenje i udubljenje. Tome se pripisuje posebna boja tona Amatijeve violine. Osim toga, pravio je veći okvir nego njegov otac. Jedino što je preuzeo od oca je elegantna forma glave violine te mjesto f-otvorenja. Upotrebljavao je samo najkvalitetnije drvo i lak. Konstruirao je viole, violončela i kontrabase. 

Niccolo Amati oženio se 1645. za Lukreziu Pagliari i imao devetero djece, od kojih je Girolamo II. naslijedio oca. Njegova su djela gotovo nepoznata, nije postao slavan i posljednji graditelj violina obitelji Amati.

Piše: Marsela Alić


Komentari