Na današnji dan

Neznani vojnik pokopan na golemom Oltaru domovine u Rimu – 1921.

Njegovo je mrtvo tijelo izabrala između 11 neidentificiranih leševa s bojišta Maria Bergamas, majka koja je izgubila sina jedinca na ratištu.

Dana 4. studenog 1921. godine pokopan je na svečan način neznani vojnik na Oltaru domovine u Rimu. Riječ je o golemoj građevini smještenoj u samom središtu Rima, odmah do brežuljka Kapitolija. S obzirom na visinu te građevine od 70 metara, radi se o jednom od najraskošnijih spomenika na svijetu.

Zanimljivo je da se u toj građevini nalazi grob spomenutog neznanog vojnika, koji je odabran na specifičan način. Naime, njegovo je mrtvo tijelo izabrala između 11 neidentificiranih leševa s bojišta Maria Bergamas, majka koja je izgubila sina jedinca na ratištu. Ona je rođenjem bila iz gradića Gradisca d’Isonzo (slovenski Gradišče ob Soči), udaljenog samo oko 6.5 kilometara od današnje granice sa Slovenijom. Leševi između kojih je birala bili su skupljeni s talijansko-austrougarskog bojišta iz Prvog svjetskog rata (na području oko rijeke Soče vodile su se osobito krvave bitke u tom ratu). S obzirom na veliki udio slovenskog i furlanskog stanovništva na tom području, vjerojatno nije nemoguće da je tijelo pokojnika koje danas leži kod Oltara domovine u Rimu bilo tijelo nekog Slovenca.


Komentari