Na današnji dan

Nezavisnost Srednjoafričke Republike – 1960.

Srednjoafrička Republika u novije je vrijeme, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, država s ponajmanjim godišnjim bruto društvenim proizvodom po glavi stanovnika. 

Dana 13. kolovoza 1960. godine nezavisnost je proglasila Srednjoafrička Republika, nekadašnja francuska kolonija. Njeno je područje svojedobno pripadalo Francuskoj ekvatorijalnoj Africi (franc. Afrique équatoriale française), koja je obuhvaćala još i teritorije današnjeg Gabona, Čada te Republike Kongo, kao i dio današnjeg Kameruna. Prvim predsjednikom Srednjoafričke Republike nakon njenog stjecanja nezavisnosti postao je David Dacko, kojeg je kasnije u puču svrgnuo general Jean-Bédel Bokassa.

Zanimljivo je da je pod Bokassom ta država 1976. godine proglašena Srednjoafričkim Carstvom (franc. Empire Centrafricain), što je bio jedinstveni primjer takvog političkog manevra u modernoj afričkoj povijesti. U trenutku kad se Bokassa proglasio carem Srednjoafričkog Carstva (1976. godine) postojala su u svijetu još samo dva carstva – Japan i Iran – s time da je Bokassa bio jedini car u Africi (etiopski car Haile Selasije prethodno je bio svrgnut 1974. godine). Dapače, budući da je iranski šah Muhamed Reza Pahlavi svrgnut u veljači 1979. godine, ostao je Bokassa tada jedinim carem na svijetu uz japanskog cara Hirohita. Ipak, već u rujnu 1979. godine Bokassa je srušen u puču, a na vlast je vraćen spomenuti predsjednik David Dacko.

Srednjoafrička Republika u novije je vrijeme, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, država s ponajmanjim godišnjim bruto društvenim proizvodom po glavi stanovnika među svim svjetskim državama. Premda ima otprilike 5.000.000 stanovnika tj. nešto više od Republike Hrvatske, njen ukupni godišnji BDP iznosio je 2016. godine samo oko 1,84 milijardi dolara, što je slično BDP-u malene države San Marina (koji ima samo oko 32.500 stanovnika).


Komentari