Na današnji dan

Nezavisnost Paragvaja – 1811.

Površina Paragvaja danas iznosi čak 406.752 četvornih kilometara, što znači da je veći od Japana ili Savezne Republike Njemačke, a gotovo je jednako velik kao Irak. 

Dana 15. svibnja 1811. godine proglašena je nezavisnost Paragvaja, države u Južnoj Americi. Isprva Paragvaj nije imao današnje granice, nego su one formirane tijekom više od jednog stoljeća nakon proglašenja nezavisnosti, ponajčešće u ratovima sa susjednim državama (Paragvajci su tijekom svoje povijesti ratovali s Argentinom, Brazilom, Urugvajem i Bolivijom tj. sa svim državama iz susjedstva). Svoje je današnje granice Paragvaj dobio tek krajem 1930-ih godina.

Površina te države danas iznosi čak 406.752 četvornih kilometara, što znači da je Paragvaj veći od Japana ili Savezne Republike Njemačke, a gotovo je jednako velik kao Irak. Po broju stanovnika, međutim, Paragvaj uvelike zaostaje za spomenutim državama (u njemu živi oko 18 puta manje stanovnika nego u Japanu i oko 11,6 puta manje nego u Njemačkoj). Paragvaj s otprilike 7.000.000 stanovnika zaostaje čak i za Hong Kongom te Izraelom, a po gustoći naseljenosti među najniže je rangiranim državama na svijetu (manje je gustoće naseljenosti čak i od Angole, Finske te Južnog Sudana).

Komentari