Na današnji dan

Nezavisnost Pakistana pod kraljem iz dinastije Windsor – 1947.

Vrlo je zanimljivo da je pri osamostaljenju 1947. godine vladarom Pakistana i dalje ostao tadašnji britanski kralj George VI. (otac današnje kraljice). Naime, radilo se o pomalo sličnom uređenju kakvo danas imaju Kanada i Australija.

Dana 14. kolovoza 1947. nezavisnost je dobio Pakistan, jedna od današnjih najznačajnijih svjetskih država s muslimanskom većinom. Pakistan danas ima oko 190 milijuna stanovnika, znatno više od čitave Ruske Federacije. Dapače, Pakistan je najmnogoljudnija većinska muslimanska država nakon Indonezije, a ujedno je i jedina muslimanska država koja posjeduje nuklearno oružje.

U doba kad je Pakistan postigao samostalnost 1947. godine obuhvaćao je znatno veće područje nego danas. Naime, njemu je pripao i teritorij današnjeg Bangladeša, poznat nekoć kao Istočni Bengal, a kasnije kao Istočni Pakistan. Bangladeš se od Pakistana osamostalio tek 1971. godine. Zanimljivo je da danas područje izvornog Pakistana iz 1947. godine tj. današnjih država Pakistan i Bangladeš naseljava čak oko 350 milijuna ljudi.

Vrlo je zanimljivo da je pri osamostaljenju 1947. godine vladarom Pakistana i dalje ostao tadašnji britanski kralj George VI. (otac današnje kraljice). Dapače, nakon njegove smrti kraljicom Pakistana postala je Elizabeta II. kao njegova nasljednica. Tek 1956. godine pretvoren je Pakistan u republiku pa je Elizabeta II. prestala biti njegova kraljica.


Komentari