Na današnji dan

Nezavisnost otočne države San Tome i Prinsipe (1975.)

Dana 12. srpnja 1975. nezavisnost je dobila država San Tome i Prinsipe (port. São Tomé e Principe). Država  je smještena u Atlantskom oceanu 200-tinjak kilometara od afričke obale, a se prostire na dva veća otoka – São Tomé i Príncipe – i niza malih otoka, ukupne površine 964 četvornih kilometara. Otoci su vulkanskog podrijetla, a osobitu prirodnu znamenitost na njima predstavlja šiljati vulkanski stožac Pico Cão Grande, koji se izdiže nad okolnim tlom poput nebodera visokog gotovo 400 metara.

Otočje je bilo nenaseljeno sve dok ga u 2. polovici 15. stoljeća nisu pronašli Portugalci. Uvidjevši da otoci imaju odličan položaj za trgovanje s Afrikom, osnovali su tamo koloniju. Međutim, teško je bilo privući koloniste, pa su otoke isprva uglavnom naselili nepoželjni stanovnici Portugala, uključujući Židove.

Vulkansko tlo otoka pokazalo se podobnom za uzgoj šećera, ali je lokalnu industriju šećera uskoro nadsjenila unosnija djelatnost – trgovina robljem. Robovi iz Afrike dovođeni su za rad na plantažama, ali većina ih je upućena dalje na zapad, u Ameriku. U 19. stoljeću počeli su uzgajati i kavu te kakaovac. Potonje je i danas glavni izvozni proizvod države. San Tome i Prinsipe izborila je nezavisnost nakon tzv. Karanfilske revolucije u Portugalu kad je srušen portugalski autoritarni režim. 

Prvim predsjednikom novostvorene države Sveti Toma i Princip postao je Manuel Pinto da Costa, političar i ekonomist koji se prethodno bio školovao čak i u Istočnoj Njemačkoj (Njemačkoj Demokratskoj Republici).

Piše: Boris Blažina


Komentari